Det är många som hört av sig och undrat vad det är för hund på bilden. Får jag presentera:


Viggo är en lagotto romagnolo, en italiensk tryffelhund. Han är 1 år, född i december 2002 på kennel Rowntree i Gävle. Förutom att vara mattes ögonsten är det en idealisk spårhund för tryffel- och kantarelljägare. Tycker du att det verkar vara en trevlig ras? Det är du inte ensam om, lagotto är den hundras som ökar snabbast just nu!
   

Den italienska krullpälsade vattenapportören är en urgammal jakthundras som praktiskt taget dog ut under andra världskriget. Men med hjälp av enstaka hundar som fanns kvar ute på landsbygden, främst i landskapet Romagna, sydväst om Venedig, har man lyckats restaurera hundrasen. Inte som jakthund utan som tryffelhund! Lagotton har ett enastående spårsinne och en reflexartad grävinstinkt (!), perfekta egenskaper för att leta tryffel.

Nu kanske det inte är så vanligt med tryffel i Sverige (finns bara på Gotland). Men det går lika bra med vanlig svamp, helst gul kantarell! Den som tycker om att ha en fin trädgård ska dock tänka två gånger innan han skaffar en lagotto! För ibland kan det vara lite svårt för denna lilla grävmaskin att känna skillnaden på en tulpanlök och en tryffelsvamp. Om man så säger


Vill du läsa mer om lagotto romagnolo?
Willes, Renée: Lagotto Romagnolo (MB Förlag 2002)
(Renée Willes var den som introducerade rasen i Sverige 1995.)

Här är några länkar:
www.lagotto.org
www.lagotto-pronto.cjb.net

Viggo (heter egentligen Rowntree Favio)


Vill du ser fler bilder på Viggo! >>>